Корида*
Тълпата пълни старата арена**
възбудата очаквано личи,
а някаква жестокост спотаена
е в погледа на хиляди очи...
... В борба със зверове в гората дива
понеже Прачовекът гладен бил,
научил се успешно да убива
и може би се тъй очовечил...
И от тогава всичко продължава
и днес, от всички живи същества,
единствено убива за забава
човекът... И празнува при това!...
И затова човешката култура
през вековете гледана назад,
е толкова зловеща във натура
и на смъртта безкраен е парад!...
И тъй Един разпънаха на Кръста,
по начин нечовешки и жесток,
и после обявиха, че възкръснал,
а даже го избраха и за Бог!...
... И в днешни дни войната продължава,
макар че в хуманизма се кълнем,
и гинат хора, а дори държава
съвсем да заличим не е проблем!...
... И тази вечер в старата арена
кръвта отново ще опияни,
с една възторженост необяснена,
духът на френетичните тълпи...
Но идва Бикът: див, красив и властно
се движи със достойнство, разярен
и някак си внезапно става ясно,
че: Краят днес не е предизвестен!...
Пристъпва към Бикът тореадора
във ритъма на пасо добле*** в транс-
крещят „оле” възбудените хора...
... Но в този ден, Бикът е просто с шанс!...
И за минута, продължила вечност,
допрял рога до мъжките гърди,
Бикът показва пример за човечност-
тъй чужда на човешките тълпи!...
Глава повдигнал, във очите с влага,
той малко постоя на колене,
а след това изправи се веднага
и бавно по арената пое...
Окървавен в победна обиколка-
човешката жестокост бе простил,
арената обходи с много болка
в един триумф с живота си платил,
защото от природата си дива,
с инстинкт на подсъзнателни нива,
усещаше, че: Бикът се убива
и във коридата и след това!...****
Коста Качев,
09.01.2014.
*страстта към борбата с бикове в Испания идва от
древността- края на ХVІІ и началото на ХVІІІ век. От
тогава и до наши дни това зрелище е станало част от
испанската култура.
**La Plaza de Toros de las Ventas- в Мадрид,
най-значимата арена за бикоборство в света.
***в танца пасо добле между мъж и жена се символи-
зира танца на тореадора с бика.
**** и останалите живи след борбата бикове, след
това се убиват.
© Коста Качев Todos los derechos reservados
Щастлива съм, че прочетох, Коста!!!
Да е благословено перото ти!!!
АДМИРАЦИИ!!!