9.01.2014 г., 12:57 ч.

Корида* 

  Поезия » Философска
632 0 1

Корида*

 

Тълпата пълни старата арена**

възбудата очаквано личи,

а някаква жестокост спотаена

е в погледа на хиляди очи...

 

... В борба със зверове в гората дива

понеже Прачовекът гладен бил,

научил се успешно да убива

и може би се тъй очовечил...

 

И от тогава всичко продължава

и днес, от всички живи същества,

единствено убива за забава

човекът... И празнува при това!...

 

И затова човешката култура

през вековете гледана назад,

е толкова зловеща във натура

и на смъртта безкраен е парад!...

 

И тъй Един разпънаха на Кръста,

по начин нечовешки и жесток,

и после обявиха, че възкръснал,

а даже го избраха и за Бог!...

 

... И в днешни дни войната продължава,

макар че в хуманизма се кълнем,

и гинат хора, а дори държава

съвсем да заличим не е проблем!...

 

... И тази вечер в старата арена

кръвта отново ще опияни,

с една възторженост необяснена,

духът на френетичните тълпи...

 

Но идва Бикът: див, красив и властно

се движи със достойнство, разярен

и някак си внезапно става ясно,

че: Краят днес не е предизвестен!...

 

Пристъпва към Бикът тореадора

във ритъма на пасо добле*** в транс-

крещят „оле” възбудените хора...

... Но в този ден, Бикът е просто с шанс!...

 

И за минута, продължила вечност,

допрял рога до мъжките гърди,

Бикът показва пример за човечност-

тъй чужда на човешките тълпи!...

 

Глава повдигнал, във очите с влага,

той малко постоя на колене,

а след това изправи се веднага

и бавно по арената пое...

 

Окървавен в победна обиколка-

човешката жестокост бе простил,

арената обходи с много болка

в един триумф с живота си платил,

 

защото от природата си дива,

с инстинкт на подсъзнателни нива,

усещаше, че: Бикът се убива

и във коридата и след това!...****

 

Коста Качев,

09.01.2014.

                                           

*страстта към борбата с бикове в Испания идва от

древността- края на ХVІІ и началото на ХVІІІ век. От

тогава и до наши дни това зрелище е станало част от

испанската култура.

**La Plaza de Toros de las Ventas-  в Мадрид,

най-значимата арена за бикоборство в света.

***в танца пасо добле между мъж и жена се символи-

зира танца на тореадора с бика.

**** и останалите живи след борбата бикове, след   

 това се убиват.

© Коста Качев Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Хора, насладете се на истинска Поезия!
    Щастлива съм, че прочетох, Коста!!!
    Да е благословено перото ти!!!
    АДМИРАЦИИ!!!
Предложения
: ??:??