19 nov 2017, 17:53  

Лискови неволи 

  Poesía » Para niños
2435 8 39

Разболя се Кума Лиса,
Кум Лисан съвсем се слиса.
Пъшка Лиса и трепери.
Кой лекарство ще намери?

 

- Слушай, мъжо, Лиса рече,
селото не е далече,
ти кокошчица хвани ми,
топла супичка сготви ми.

 

Толкова ми е потребна
тази супичка целебна,
хапна ли от нея аз,
здравичка ще съм завчас.

 

Тича Лиско през гората,
в огън му гори главата.
Лиса болна е горкана,
как кокошчица да хвана?

 

Ето, близо е селото,
пот покрива му челото,
Шаро хич не си поплюва
и във курника зимува.

 

В къщичката накрай село,
влиза Лиско.Колко смело.
Гледа, печицата пуши,
бай Димитър гъбки суши.

 

И за Лиска болна гладна,
Лиско гъбките открадна.
Ще задоволиш душичка,
Лиске с гъбена чорбичка.

 

Бързо тича Лиско вкъщи,
Лиска плаче и се мръщи.
Ще умрат от смях в гората,
гъби да варя в чорбата.

 

Уж съм хитрата лисица,
на животните кумица,
сватове отвред дойдоха,
а си взех за мъж пройдоха.

 

Трети ден гърми гората,
Лиско били го с метлата.
Кума Лиса срам голям,
се развела с Кум Лисан.

 

 

.

.

© Надежда Ангелова Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??