Към театралната ми маска
Хайде, театрална маско, - сцената е твоя.
Качвай се на нея с тъжния си монолог.
Трябва с тебе да обърнем дните на покоя
чак до края на житейския ни смъртен срок.
Ролята във вечната пиеса на живота
е което казваш на безумния ни свят.
Сваляй от лицето маската на обществото -
да е истинско, да няма то фалшификат.
Нека види себе си във твоя луд спектакъл -
свършваш с истините за живота и смъртта.
Колко много време само тоя час съм чакал! -
да възбудя в зрител драмата на съвестта.
Моя маско, ти си в мимиката на лицето -
с нея даваш ти на публиката своя глас.
На финала, ако не я бодне във сърцето,
ще е тъй напразна театралната ти страст.
Ти си си героят, ти си си и режисьорът -
влезеш ли под кожата им, ще си само ти.
Подир тебе трябва хората да заговорят
с монолога си на твоите черти.
© Върбан Колев Todos los derechos reservados