Лоши съветници
Лениви души, заковани в пристрастия,
безволево лазят в гора от охолство,
пълзенето – в техния речник е щастие,
бита им – до гуша в измамно доволство.
За тях даже погледът, вперен в баира,
е трудности, разход, проблеми, химери.
Не смятат, че трябва Духът да тренира,
па камо ли стръмния склон да катери.
Страхът от поява на бурни вълнения
боде непрестанно Ума, с препоръка:
„Не вземай ти сам радикални решения,
че всяко такова руши рахатлъка!”
А Мързелът, радостно нему приглася:
„Така е, приятел, кажи му, кажи!
Да прави това, дето нам ще изнася
и нищо по пътя не ще му тежи!
Кажи му, че има кой кръста да носи,
а той да не спи с отговорности преки
и само на нас да задава въпроси,
когато поема по други пътеки!
Кажи му, че няма защо да се груха
и сили да впряга в различни слова,
че „мозъци видни” съшиха кожуха
и днес поназнайват това-онова!
Напътствай го, Страх, ти си силен съветник,
та нека накрая едно разбере:
Не го ли раздава „Войводата-четник”,
а чинно ни слуша, ще бъде добре!”
Измамното леко е дважде по-трудно,
опасно е дуото Мързел и Страх –
държейки в плен Съвест, Съзнание, Будност,
те хвърлят в очите на слабите прах.
© Марин Цанков Todos los derechos reservados