„Мандолината на капитан Корели”*
(по едноименния филм)
През м. Септември 1943 год., немците избиват
хиляди италиански войници на гръцкия остров
Кефалония в Йонийско море.
През 1953 година острова е разрушен от опустоши-
телно земетресение.
Тя, цялата история, е тъжна,
но както и в реалния живот-
в подробностите винаги е длъжна
да има и щастлив, резервен ход...
... Бушувала по бойните полета
в безумна лудост кървава война,
а малък остров запилян в морето
живеел в своя дял от Вечността.
Кипарисите като за молитва
се взирали във южното небе,
а птиците, от хълма дето литвали,
гнездели там безкрайни векове...
Тук хората живеели си просто:
ловели риба, правели деца,
в неделята- на църква и на гости,
и с тъжни песни в малките селца...
... Но някак си объркано, нехайно
войната и на острова дошла:
с мелодия, съвсем необичайно,
от мандолина звъннала в нощта...
Дошли войници... Островът с послания
изпълнил се и с чуден аромат
от цъфнал олеандър и желания:
все същите, от как светува свят...
А от потомците на Казанова
не искай някой нощем да заспи
щом въздухът е пълен с нещо ново,
а островът- със хубави жени
и весела мелодия се носи
от нежна мандолина из нощта,
а някъде жени танцуват боси
и обещават лудост във страстта!...
... И някак си забравили войната,
и в същност за какво дошли са тук...
Защото окупирали страната
във някакъв безумен махмурлук
след толкова разюздано пиянство
на толкоз шизофренни тържества...
... А тая мандолина с постоянство
обсебвала ги с усет за жена...
Животът пак със своите предишни
пристрастия завръщал се сега
и някак си нелепи и излишни
били суровите закони на дълга...
Една жена, божествена и мила,
когато за любов е дала знак-
съдбата ти е вече предрешила,
но няма как сама да ти е враг!...
... Историята нека тук да свърши
с оная мандолина във нощта,
не искам любовта да се прекърши
в абсурда на поредната война!!!
... А някъде по бойните полета
се леела кръвта като вода
и с гарги по убитите момчета...
... И никой не възкръсвал след това!...
Коста Качев,
15.11.2013 год.
© Коста Качев Todos los derechos reservados