Понякога се чувствам сам.
Когато някой ме обиди –
и той ще е приятел – знам...
понякога се чувствам сам.
Когато си отидат двама млади
от собствените си ръце;
а аз като децата им съм сам,
болката им в моите гърди
нейде там се е стаила!
Честичко се чувствах сам –
все по-рядко ми се случва.
Дали от твърдост закърнях
или от сила вече нямам чувства...?
Скоро може би разбрах -
всичко тука е на пусто.
Сам съм, с моя собствен грях.
Като вятър сам препусках.
Спрях!
Само с Бога оживях!
Няма Той да ме напусне,
няма Той да ме напусне!
Сърцето тягостно се свива,
някой нейде си отива.
Истина е – като стара песен...,
а светът е пак чудесен!
И макар земята да трепери –
пак на себе си съм верен,
пак осъждан ще обичам,
та макар живота да изтича.
Дните се отронват в суета
и суетни минути в миг отлитат.
И моите пропуснати лета
и разпилените ми зими -
те не са молитва,
те са суета.
Докато решавахме проблемите
живота ни изтичаше - и нищо.
От страхове и грижи запленени
трудовете ни оказаха се бивши.
Ненавиждахме се, вместо да обичаме,
плюехме дори и срещу вятъра...
Оплаквахме се, искахме, заричахме -
живота си превърнахме в театър.
**********************************
Обичам зимата.
За мене тя е кротост, обвита в чистота;
забулена е от мъглата на покоя.
И там дълбоко в нейните недра
изстива в мен онази лятна жар,
която караше кръвта ми да кипи;
от есенната кал,
останала по моите нозе, в душата ми -
пречиствам се.
Зимите са тихи и добри,
дори студът е сребърен и чист....
И аз мълча замислен,
почивам, не говоря, за никъде не тръгвам.
Единствено душата ми е топла,
и аз живея с тази топлина....
Зимите са тихи и добри; тихи, много тихи...и добри!
© Лъчезар Лазаров Todos los derechos reservados