6 nov 2015, 23:38

На кръжочниците по "Хигиена" в който и да е Медицински университет 

  Poesía » Filosófica
381 0 0

О, Хигия!

Ти, която благославяш

труда велик на своите чеда

и невидима умело направляваш

борбата за околната и жизнена среда!

 

О, ти, чието обаяние

привлича скулптори, художници... здрави и болнùци!

Ти си като утринно сияние!

А пред олтара ти се молят люде - на тълпи и върволици!

 

О,ти, Венерина съпернице,

чиято обич сгрява сърцата

в двете полушария!

О,ти, Зорнице и Вечернице! -

Възторжен плам, отправен

към двата свята - Новия и Стария!

 

О, ти фонтан, избликващ

от недрата на Земята,

в пръските на който се преплитат

цветовете на дъгата!

 

О, ти, която като нимфа пòривна и дивна

по горските поляни се разхождаш,

не! - едва докосваш ги с нозе, летиш стремглаво,

а вред рояци пеперуди покрай теб кръжат,

от пгледа те скриват

и ти като сърна изчезваш нейде

в тайните дъбрави!

 

О, ти, божествена весталко на Свещения Олимп!

Кажи, нетлена, как да спрем шума на градовете,

прах`а, отровите, промишления дим

и апетита на жените и мъжете!

 

...........................................................................................................

 

На теб, о, Хигия,

чиято гръд е пълна

с любов към нас - обречените смъртни,

 

на теб, на Медицината предвестнице,

на теб, на Медицината предшественик,

на теб се кланят твоите наместници

и теб възславяйки, 

за теб изгарят те

на твоя жертвеник!...

 

© Стоян Минев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??