Най-опасната болест
Опасна болест днес върлува,
а няма даже кратка статия,
че мнозинството боледува
от нея – страшната апатия!
Основният симптом е странен,
че той единствено се чува,
от думи няколко съставен:
„Това не ме интересува!”
Кога е време да гласува,
човекът болен заявява:
„Сега не ме интересува!”,
а сетне мрънка и опява!
Чудесен път му се открива (!),
за който всеки друг жадува,
а той набързо го затрива
със: „Много сложно ми се струва!”
Изнасяш факт, че е възможно
успешно рак да се лекува
и той те гледа, уж тревожно,
а мисли: „Не, не ме вълнува!”
Доказваш теза, че безспорно
във свободата си робува,
а той отвръща най-покорно:
„Това го други да умува!”
На действия против човека,
против държавата – пасува –
доволен бил от таз опека,
но все мърмори, че гладува!
И, въпреки че си живота
не ще и всеки ден го псува,
си пее свойта идиотът:
„Това не ме интересува!”
А тази болест продължава
и стар, и млад да покосява –
духът все нявга се предава
и тя го мигом заразява!
Но здрав такъв ще надделее!
Че волев ум – в борба не пада (!)
и да прескочи ще успее
стереотипната ограда!
© Марин Цанков Todos los derechos reservados