27 ene 2009, 15:39

Нощен полет 

  Poesía » De amor
565 0 4

                                              Нощен полет

                                           (На  Амалия)

                    Излитаме. Монотонно бумтят моторите.

                    Щурманът поставя курса, който ще държим.

                   Калиакра. Оттам - към морските простори.

                   Установяваме оптимален крейсерски режим.

 

                  Над морето сме. Долу няма светлини.

                 Звездите само ни светят от горе.

                 Щурманът изчислява и режима следи.

                 Вярвам   в него. Сега той е моята опора.

 

               Взираме се двамата към родния бряг.

               До сега никаква светлинка не сме видяли.

               Тъмно е. Не усещаме самолетния бяг

                и ето - фарът на Варна ни дава сигнали.

 

              Летателната нощ завърши, както бе разчетено.

            Тръгнахме си всички, уморени към дома,

             там далече, в полето, в авиоградчето ни,

            където спят спокойно детето и моята жена.

 

           Но защо по това време свети лампата?

           Дали не е болно нашето малко дете?

           Жена ми ме чака и още не спи, милата!

           Посреща ме и ми дарява своето сърце!

                          юни        1953 год.

                 

© Асен Стефанов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • !!!
  • Тук,вероятно съм допустнал някаква грешка,след като стихотворението е схванато като описание на един полет.Интимната ми мисъл беше, че нашите жени-жените на летците-особено когато бяхме много млади-преживяваха тревожно, докато бяхме на полети,а нощем не спяха докато не се завърнем живи и здрави.Магдалена-благодаря!Благодаря и за двете шестици -без коментар.
  • По подходящ и оригинален начин е представен един рутинен полет, една човешка тревога, трудно рабираема, но истински достоверна.
  • добре е, че си го написал в стих...Асен...
    съхранил си тези мили мигове от живота си завинаги...
    хубаво е.
Propuestas
: ??:??