О, борци за свобода!
Неспокоен е сънят ви,
о, борци за свобода!
Във забрава паметта ви
тъне, и тежи пръстта...
С лъвски дух и страшна сила
вий прогонихте врага,
следвани от Божията милост -
любехте и мразехте със страст...
Днес е тихо, спи народът,
плахо диша - същи раб,
и доде не влезе в гроба -
чезне в нищета и страх...
Българинът тежко гръб превива
и под тежка участ вий,
вий със болка и горчиво
псува, камънака бий...
Бий, но де е смелостта му?
Де е българският дух сега?
Неспокоен е сънят ви,
о, борци за свобода!
© Радосвета Петрова Todos los derechos reservados