Огънят
От боговете те открадна Прометей
за да направиш от хората човеци
разкъса те на пламъци, за всекиго да грей
пожертва себе си, огънят за нас да свети
Той даде огънят и пламнаха пожарите
първо в душите,а после тръгнаха навред
в името на Вярата подпалиха се кладите
затова ли Прометей от боговете бе проклет
Огънят проправи пътят към Звездите
но той отвори и портите на Ада
помогна ни да стигнем дълбините
не го ли разберем, наказва ни без жал и без пощада
За него древният мислител ще напише
"Светът е огън и вода"
Разумът от Прометей избран е
да пази първата искра
© Гавраил Йосифов Todos los derechos reservados