1 ene 2018, 14:12

Откъде се ражда красотата? 

  Poesía
434 0 2

Откъде се ражда красотата?

 

– Аз тук със теб
не съм съгласен
и не,
не мога да приема,
че видиш ли във
вакуума безгласен
е базата на всеки гений,
че просто хей така,
от нищото се ражда
красотата!
А грешките допускани по пътя,
а драмата:
"Дали си струва?",
среднощното будуване
със поглед сънен
и поривът начален и безвкусен?!

 

– Така е,
напълно си прав!
Изискват се много усилия,
но кажи ми,
когато беше дете
петгодишно
и нямаше още изящни умения,
не те ли привличаха
зелените хълмове
обсипани с цвят и гадинки?
Не се ли усмихваше на всяко
растение,
на всяко крило пеперудено
и трепетливите шарени сенки?
Какво те привличаше в тях,
преди да навлезеш във свят
на правила и пропорции?

 

Художникът Пабло Пикасо,
рисувал натура прекрасно,
наравно на Рубенс и Рембранд,
но не спирал и търсил, с бои и със четка,
за да стигне момента когато
на възраст преклонна,
с едно топване само във кофа с боя,
с движения три и без да поправя,
върху гладко стъкло, бик нарисувал!
Десетки години на труд упорит,
за да стигне великите майстори,
след което обратно поел
към първичния
детски инстинкт за игра!

 

Така е!
Изискват се много усилия
за да хванеш красивото
с две, три движения само!

 

© Иван Бърдаров 2017. Всички права запазени.

© Иван Бърдаров Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??