4 mar 2017, 8:39

Патриотичен връх 

  Poesía » Civil
265 0 0

 

 

ПАТРИОТИЧЕН ВРЪХ 

 

                        ...от урва на урва

                        и от век на век!

                             Ив. Вазов ("Опълченците на Шипка")

 

„О, Шипка!”

 – викна някога поетът,

възпявайки един чутовен връх!

Над Шипка винаги звезда ще свети

и ще витае героичен дъх.

 

„О, Шипка!”

 – символ на една надежда,

стаена във копнеж за свобода!

На Шипка всеки камък ни поглежда

с очите горди на една съдба.

 

„О, Шипка!”

– ти не ще забравиш грохота

и онзи призив: „ ...на живот и смърт...”!

От Шипка винаги започва походът

на нашите мечти за славен път.

 

Сега, поглеждайки назад във времето,

ще видим ли как там във студ и зной

дедите наши носеха си бремето

на мъченици смели и герои?

 

Ще видим ли  как в мрака на годините

към нас поглеждат огнени очи

със вяра, че на времето в руините

„ПОБЕДА” във душите ни ечи?

 

И нека да остане в паметта ни

един всегласен, титаничен ек,

като мехлем за родолюбни рани,

като безкраен зов „от век на век”!!!

 

„О, Шипка!” 

© Симеон Ангелов Todos los derechos reservados

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИ!

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??