ПАТРИОТИЧЕН ВРЪХ
...от урва на урва
и от век на век!
Ив. Вазов ("Опълченците на Шипка")
„О, Шипка!”
– викна някога поетът,
възпявайки един чутовен връх!
Над Шипка винаги звезда ще свети
и ще витае героичен дъх.
„О, Шипка!”
– символ на една надежда,
стаена във копнеж за свобода!
На Шипка всеки камък ни поглежда
с очите горди на една съдба.
„О, Шипка!”
– ти не ще забравиш грохота
и онзи призив: „ ...на живот и смърт...”!
От Шипка винаги започва походът
на нашите мечти за славен път.
Сега, поглеждайки назад във времето,
ще видим ли как там във студ и зной
дедите наши носеха си бремето
на мъченици смели и герои?
Ще видим ли как в мрака на годините
към нас поглеждат огнени очи
със вяра, че на времето в руините
„ПОБЕДА” във душите ни ечи?
И нека да остане в паметта ни
един всегласен, титаничен ек,
като мехлем за родолюбни рани,
като безкраен зов „от век на век”!!!
„О, Шипка!”
© Симеон Ангелов Все права защищены