4 mar 2015, 22:26

Петров ден 

  Poesía » Filosófica
892 0 1

 

Петровден

Петровден

 

От малък помня този ден...

Та той е празник на селото.

Дълбоко скътан той е в мен,

в отдела, гдето е Доброто!

 

Аз помня онзи Петровден,

празнуван горе, на "балкана"...

Най-хубав празник бе за мен

 "килийката"той се остана.

 

Тя е иззидана в скала.

В стените с  няколко икони...

С течаща "язменна" вода,

която болестите гони...

 

Под нея правехме хоро,

на сянка  стеляхме софрите.

В Параклиса ни,  за добро,

пред свещ, изричахме молбите.

 

А днес сме седнали в "салаш",

ядем месо и бира пием.

Във селото седиме "баш"...

И хоро  даже не се вие

 

Аз пак в Драгойново съм, тук.

Дойдох след толкова години...

О, този ден сега е друг...

Променен по ред причини!

 

Край мен е някаква младеж...

Но чии издънки са, не зная.

Напред-назад минават пеш.

Не мога никой да позная.

 

И аз се чувствам непознат,

и виждам само непознати...

На техните деди бях брат.

Загадка Времето ми прати!...

 

На пръсти вече се броят

край мене живите акрани...

Все непознати тук  вървят,

и лютят мойте стари рани!

 

Такъв е днеска Петровден,

след пътищата извървяни!

По-скоро спомен е за мен

и мъка, във едно събрани...

 06.23.2013г. Драгойново

© Христо Славов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??