24 nov 2016, 12:32

Писмо до баба ми от 19- ти век 

  Poesía » Otra
1083 2 3

"Здравей, бабо!

Пиша ти от 21- ви век,

за да те питам

има ли за самотата лек?!

За да те питам

как се води близък диалог

с хората и даже с Бог?

За да ме научиш

не как се прави прежда,

а как раздава се надежда.

За да ми покажеш начин лесен

как да живея и умирам с песен.

Пиши ми, бабо, ти си дъ бест,

ще чакам от миналото вест..."

 

"Здравей, бабиното!

Пиша ти от 19 - ти век,

който не беше лек.

Да, тогава нямаше Нет
и къщите бяха от плет.

Тогава нямаше го Фейсбука,

основно ядене ни беше лука.

Нямаше Вайбър, Скайп и чат,

децата умираха от глад.

Мъжете не бяха с тесни дънки обути,

а отиваха в гората и ставаха хайдути,

Жените не бяха всеки ден в МОЛ- а,

а оряха нивите с вола.

Нямаше новини и риалити формати,

но имаше градини с истински домати.

Нямаше в сряда Шампионска лига,

но се вълнувахме кога ерген намига.

Нямаше на мегдана безплатен уай фай,

но хорото се виеше от край до край.

И макар светът да беше архаичен,

диалогът беше жив и личен.

Дори и най- простият кравар

не се криеше зад аватар,

защото в този отминал и далечен век

ценеше се да си истински човек.

Ценяхме не последната парижка мода,

а вярата, традицията и рода.

И не описвахме живота си със статус,

а го живеехме с поетичен патос.

Така че, мило мое внуче, дигитално,

ако искаш да живееш,

изключи си Нета моментално.

Това е на баба ти съвета личен,

а сега ти казвам "Чао!",

че ...почва сериала романтичен!

Ало, чу ли ми съвета, баба?

Уф, връзката е слаба..."

© Петър Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Кажи баба, тенкю! Творбата ти усмихва и натъжава едновременно. Какво да се прави, прогресът си е прогрес...следващото столетие ще е още по-модерно, а нашето ще е демоде с нета и с тънките телефони, wi-fi, реалити форматите и всичко друго, което днес е във вихъра на модата. Ще поживеем, ще видим... Харесах баба ти от 19 век!
  • Забавно. Усмихна ме!
  • Браво! Страшен отговор от 19 век! Искам да съм там!
Propuestas
: ??:??