Пламтящият Ангел
„... Целуни ме
със своя драконов език,
окрили ме
с плаващо прозрачния си лик
на вълнисто чистите криле,
на новодишащите цветове.
А... недей си тръгва,
дори лъвски рев
с лъвско кървави сълзи
да залее потока ти копринен шев
със малки камъчета пукнатини.
И недей до мен стоя,
дори скала една
над рубинен ад от кръпки да ловува
и с железни, пърхащи петна
върху златисти нишки пак да плува.
И не приближавай
със хищни стъпки от уж подрънкващи маниста
на ламаринени листа от снежно лъскавата писта,
дето ти алмазно дивия парфюм
разля над своите поля
и закуцука свеж пак по своя друм,
далеч от размиващата се игра...”
Видях й румената пелерина
в слънчевата пещера да се закрива,
а тюркоазните й мигли на простора
лъхнаха ми смъртната опора
зад клони-нокти да я дебна
в свойта сянка нежно черна,
в свойта кривеща уста омраза
и щастието от непрестанната проказа,
дето кожата ми с тигров зъб разпра,
и тялото от куршуми яростно раздра.
О, дори сега застинал да умра,
аз ще продължа
да търся дирите ти неуморно
и да спя в леглото ти сатенено и знойно,
да докосвам твоя гръб изтръпнал
и в съня ти да дохождам непомръкнал,
да те целувам със своя драконов език
и пламтящо да ти пея своя вик...
За безумната мъгла в очите ти от речни миди
и бляскавите петънца от вида на мойте лири.
Но ти за мен оставаш ангел земен,
моята поличба и несекващ глас,
мойта тръпка за отказен пас,
моя мъничък, умрял прехлас
и макар да съм невидим в своя лик,
аз ще се преселя в твойта сянка
и за кратък, вечен миг,
ще те прегърна във своята небесна капка
от пера и облаци отвеяни,
от звездни приказки разделяни...
...
© Росица Todos los derechos reservados