10 may 2020, 12:48

„Промяната“ 

  Poesía » Civil
400 1 0

 

„Промяната“

(нова басня с човеци и държава)

 

В кръчмата „При трите попа

срещнали се двама шопа

и там, както си седели,

важен разговор подели...

 

... За живота, за жените,

за децата и снахите,

за проме́нливото време

и световните проблеми...

 

Някъде по икиндия,*

(със не знам коя ракия!)

влязля там жена засмяна –

в „обещаваща“ премяна...

 

А в раздумката им темата

просто спряла се до – времето...

О́ще по една извикали

и „навлезли“ в политиката.

 

Страстни , „шарени“ жените

и шавливи под полите     (+18)

по загадъчни пътеки

много лесно водят всеки...

 

– Що ще кажеш за „Промяната“,

как ще вадим си прехраната?

(почнал първият несмело)

– Куче не остана в село...

 

Помълчал, па отговорил –

„някак мъдро“ вече втория:

  – Ти не чу ли правилата?...

Днес пазарна е играта?...

 

За пазарната промяна

пенеше се отзарана,

някакъв по телевизията,

че приседна ми ракията.

 

Но какво аз, сиромаха,

днес да сложа на тезгяха?!...

Вече остаря жената –

падна ѝ съвсем цената...

 

Но за ракията поне́ –

и кой каквото там даде́...

Нищо, че е „малко“ стара –

нека о́ще: за цигари!...

 

... В кръчмата „При трите попа

дълго пили двата шопа...

(Предпоследната ракия

им била на вересия...)

 

„Бистрили“ те политиката,

както:лозето с мотиката“...

Но кръчмарят някак ледно

с поглед изтрезнял погледнал...

 

А жената със „премяната

със усмивка обиграна –

смръщено и безразлично

ги подминала безлично...

 

... Знам познахте я „Промяната

във жената със „премяната“!...

Няма тайни, не се крие:

–„Преоблякал се Илия...“

 

*    *   *    *    *    *   *   *

 

.... А нататък е известно

ако си говорим честно,

даже цялата Държава

на тезгяха се продава...

 

Казват, че било зо Фиска –

дават колкото си искат

„тарикати“, а цената:

е на шопа за жената!...

 

10.05.2020.                                

*малко преди залез слънце;

на́двечер; при́вечер.

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??