Пясъчен часовник...
Късна вечер ли те сва́ри
във Великата пустиня –
Вечността ще се стовари
върху теб като лавина...
Както в „пясъчен часовник“
ще усетиш как изтича
Времето край теб... И точно –
с всяка пясъчна частица...
Но ще ти е непонятно –
„Кой часовника обръща?“...
И в Пустинята обратно –
Кой ли Вечността завръща?...
А „обърнат“ ли е вече
сам часовникът не спира
и оставаш в тази вечер –
ти в единство със Всемира!...
Всяка песъчинка помни
Сътворението о́ще
и в „обратни“ хоризонти –
мъртвите, първични но́щи...
С ярост ли пустинна буря
те застигне там самотен –
непрестанно тя притуря
песъчинки от Живота..
... но в едната половина
само (знае се!) защото –
и Великата пустиня
помни: бил ли е Живота...
А във „горната“ остават
дните о́ще не живяни...
(Може там да се стаяват
шансове не проиграни!...)
... но известно е, че всеки
„пясъчен часовник“ свършва
и че после Вековете –
даже са: във „хватка мъртва“...
10.11.2020. / Едно време във Великата пустиня
© Коста Качев Todos los derechos reservados