Пълнолуние в Пустинята...
(триптих)
на Марина
1.
Добър вечер!... Идвам аз от друго Минало,
но ти нося Новата Луна,
а в тази нощ Великата Пустиня
е като изоставена жена!...
О, Вятърът изпепели възторзите
и топлината от душата ми отвя,
та се оклюма, даже споменът за розите,
които мислех да ти подаря...
Възможно е във Друго измерение
и да не умираме съвсем,
но днес за тебе съм измислен спомен
и не рови из паметта за мен...
А може би на някоя планета,
или пък нейде на една звезда
аз някога и да съм бил със тебе
и там отново да те заведа!...
...О Господи!... Нима съм се побъркал
и къде в Пустинята сега
като лунатик съм се помъкнал
с тази незалязваща Луна!...
2.
Ела пак при Пълнолуние
Любов моя, недоцелувана
и донеси желанията изгубени –
ти, Обич моя недолюбена!...
Ела!...Ще залостим вратите
щом дойде часът на вампирите
и сгушени с очи ококорени
ще си шепнем с теб: страшни истории...
...А Вятър с гигантска фуния
като глутница вънка ще вие –
затъркалял из небесата,
като мъртвешка глава Луната...
3.
Просъсква змия, скорпион търчи́
и въздухът дори гори със пламък...
Умира птица както си лети
и пада на земята като камък...
Пустинята задъхана лежи
(от жегата без жал изпепелена)
и шизофренна лудост я държи
от лунното обсебване пленена...
... Дали Създателят небрежен бил е тук
не влагайки в творението мисъл,
или пък злобно Дяволът напук
създаденото после е орисал!...
Някога в Сахара
© Коста Качев Todos los derechos reservados