15 sept 2020, 19:26

Сбогом мое Лято!... 

  Poesía » Del paisaje, Otra
353 0 0

 

Сбогом мое Лято!...

 

Ех ти мое Лято –

лято ненагледно

тръгваш си когато

най-си ми потребно!...

 

Мислиш ли за мене

как ще преживея –

без любов в студени

дни да оцелея!...

 

Ти сега отнасяш

всичко, със което

бях щастлив и сякаш

вятър бях в полето...

 

От цветята диви

там берях букети,

шепнейки игриви

за любов куплети...

 

Прелестно дивяха

чувства в мен безсънни,

щом жените бяха:

нежно-безразсъдни...

 

Помниш ли оная

звездна нощ, в която

с път един в Безкрая

ме подмами – Лято!...

 

А една Звездица

ни поведе – Скъпо,

но като свещица

изгоря по пътя...

 

Ех ти мое Лято

ти и цветовете

дъхави в полята

носиш с ветровете!...

 

Сбогом, мое Лято

със небе дълбоко

и с мечти богато!...

Лято синеоко...

 

... Щом тръба надуе

Северният вятър –

тука ще нахлуят

вихри над Земята...

 

Стягаш си багажа

вече мило Лято –

сменя се пейзажа...

Пожълтя гората.

 

... А пред тебе тичат

толкоз недолюбени

слънчеви момичета –

за Страстта изубени...

 

... Моля те за малко

спри, не бързай скъпо –

просто ще е жалко

да съм сам из пътя!...

 

А пък там е вече

всеки мак откъснат

и с кого ли вечер

да стоя до късно!...

 

Болката ме грабва,

мое пъстроцветно –

спри, да се порадвам

тъжно за последно.

 

И ще тръгнем после:

ти назад към дните,

във които боси

ходеха жените,

 

а по правилата

във Света космични –

аз ще „съм в играта“

в пътища различни...

 

... Сбогом мое Лято –

звездооки нощи,

разпиляно злато

не събрано още!...

 

Тръгваш си и даже

не разбираш знакът,

че без теб пейзажа

в сивота е някак...

 

И в полето грачи

птица чернопе́ра,

Времето се влачи

в тягостна химера...

 

... Ех ти мое Лято,

Лято пъстрооко,

идва ден когато

си към мен жестоко!...

 

Сбогом, а със тая

хубост ненагледна –

тръгваш си ти: с Края

на една легенда!...

 

15.09.2020.

 

 

 

 

 

 

© Коста Качев Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??