Сбогом, приятелю
Към отвъдното тръгнал си на път.
С изненада дошла е бедата.
Орисията из един път
решила и драснала чертата.
На буреносен облак сянка
запълзяла е навред мълвата,
за близките змия - пепелянка,
вест за клюката в махалата.
При мен дойде с телефонния звън.
Траурна камбана бяха словата.
Студен душ обля ме отвън,
спря дъха ми, изтръпна снагата.
Заплаках, с мен заплака планината.
Потекоха ручеите потоци сълзи.
Свела клони зашепна гората:
,,Сбогом, приятелю! Бог да те прости!"
Създателят е точно отредил
кой да е назад и кой напред.
За праведен и за съгрешил,
за там да няма ред!
© Никола Яндов Todos los derechos reservados