22 jul 2017, 21:08  

Спомен за минало лято 

  Poesía » De amor
1003 1 5

               I

 

Беше юни. И слънцето шепнеше с нас

невъзможни, измислени тайни.

С цвят на младо море беше нежният глас,

обещал ми възторзи безкрайни.

 

Беше юли. И слънцето палеше в нас

странни мисли, от страст полудели.

Там, сред млади жита в полунощния час,

зазвъняхме горещи и бели.

 

Беше август. И слънцето скри се от нас.

Даже птиците в миг онемяха.

Любовта се стъписа, стопи се от раз,

а звездите прощално ѝ махаха...

 

                     II

 

Беше юни. Метличини сини

бях си вплела в косите, когато

през съня ми ти нежно премина

и прошепна: "Виж нашето лято!"

 

Беше юли. Взриви се страстта ни

и бронзира телата ни слети.

Пожелахме така да останем...

Сто години светулки да светят.

 

Беше август. Светът ми смали се,

изгоря от нещастното слънце.

Тъжен мъж прекоси мойта мисъл

и отвя любовта ми до зрънце.

 

Беше лято. Дойде със надежда

и щурци се надвикваха в здрача

А след лятото – есен... Изглежда

със дъжда дълго-дълго ще плача...

 

           III

 

Беше юни. И слънцето шепнеше с нас

невъзможни, измислени тайни.

С цвят на младо море беше нежният глас,

обещал ми възторзи безкрайни.

Беше юни. Метличини сини

бях си вплела в косите, когато

през съня ми ти нежно премина

и прошепна: "Виж нашето лято!"

 

Беше юли. И слънцето палеше в нас

странни мисли, от страст полудели.

Там, сред млади жита в полунощния час,

зазвъняхме горещи и бели.

Беше юли. Взриви се страстта ни

и бронзира телата ни слети.

Пожелахме така да останем...

Сто години светулки да светят.

 

Беше август. И слънцето скри се от нас.

Даже птиците в миг онемяха.

Любовта се стъписа, стопи се от раз,

а звездите прощално ѝ махаха...

Беше август. Светът ми смали се,

изгоря от нещастното слънце.

Тъжен мъж прекоси мойта мисъл

и отвя любовта ми до зрънце.

 

Беше лято. Дойде със надежда

и щурци се надвикваха в здрача.

А след лятото – есен... Изглежда

със дъжда дълго-дълго ще плача..

 

© Нина Чилиянска Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Така си го прочетох. Аз съм за III.
  • Благодаря ти за идеята, Краси!Направих микс в третия вариант...
  • Допадна ми вторият вариант, има някаква трагична завършеност в него, но това вероятно е въпрос на лично предпочитание. Харесвам поезията Ви!
  • Не е лесно да се избере едно от тях. Познато ми е това колебание. Понякога правя по четири-пет варианта на някоя строфа и после дълго време не мога да реша коя от тях има повече право на живот.
    А не може ли да има по една октава за всеки летен месец и накрая – обобщаващото четиристишие? Аз си го почетох третия път така, съвмещавайки двете в едно.
  • Опитах се да направя (неслучайно!) два варианта по една и съща тема ...Би ми било интересно, кой от двата се възприема по-добре и защо ...
Propuestas
: ??:??