От старо време има чешма
известна с име на красива мома
хора легенди за нея разказват‚
а водните капки песен запяват·
Моми‚ергени край нея се сбират
голямо‚чудно хоро извиват‚
бистра водица отпиват във
любов един–друг се вричат·
Пътник уморен сяда‚отпочива
с вода лицето си измива‚
гледа старата чешма и дума
–Нявга и аз бях напет юнак‚
а сега съм като тебе старец·
На чешмата някой песен ще запее
друг мъката си ще излее·
Но водата е мъдра и помни!
Дори човек вече да го няма
спомена за него във вечността остава!
Затова имена се пазят‚с тях
и днес чешми се назовават
и легенди за добри хора се разказват·
Чешмите са извор на мъдрост и спомени·
Те носят младостта на времето·
© Екатерина Маслинкова Todos los derechos reservados