Народе, събуди се.
Става нещо страшно.
С голям размах твори се история нова.
Не бил в робство пъшкал
народът пет века
и с кръвта си плащал
за чест и за вяра.
А тези там – Вазов, Паисий,
„Време разделно“ на Дончев,
Батак и Околчица,
Левски и Ботев –
с размах ги нареждат
господата отгоре.
А Балканджи Йово
защо ли не дава
хубава Яна
на турска вяра?!?!
Изправи се, народе,
наш ред е сега,
пет века България
стена, но оцеля,
за да я има
днес и утре, и винаги
за нашите деца.
© Николинка Русева Todos los derechos reservados