Той и аз - съвсем непознати на среща -
паднала ръкавица в снега ни сърба.
Пием за стопляне вино в отсрещната
кръчма, наречена „За разбити сърца”.
Няма нищо разбито, дори е уютна –
всички жени биха се влюбили тук.
Слушам гласа непознат и е хубаво,
(а кръчмарят налива ароматен мавруд).
Той вдига наздравица с ласкави думи
и ме гали гласът му като пролетен ден.
И е лято в душата ми, и е изумрудено
в очите, които не слизат от мен.
Смехът ми узря - кехлибарено грозде,
плод от вярна, но страстна и сладка лоза.
И се стича смехът ми – по-искрен от поздрав,
по- ласкав и светъл от млада бреза…
И блестяха очите му. И блестяха очите ми -
и се лееше вино, вино с дъх на любов,
И поисках безпаметно, и поисках безименно
този мъж с дъх на вино, този мъж, този мъж…
И вечерния залез като ловък магьосник
кипна огън във чашата тежка с мавруд.
После дълго луната пътека тропосваше,
отразена в очите му - зелен изумруд.
След това си отиде, но помня всички подробности,
само бог би целувал така, само бог!
Но защо ли по листа вместо думи за сбогом
имаше капки от вино с дъх на любов?!
© Мария Драголова Todos los derechos reservados