28 sept 2008, 0:23

Внукът на Бай Ганьо 

  Poesía
2898 0 4
Внукът на  Бай Ганьо                   

Партийната си книжка  скътах   саморъчно
и с промените нови се справих доста сръчно,
на черкви вече ходя и паля свещи Богу,
ала без авантюри да стоя не мога.

По света ще тръгна да търся свойта слука,
паричките на Тати да изнеса от тука.
И все очаквам с трепет да дойде тоя ден
и аз да имам всичко, да съм задоволен.

Да имам своя вила, яхта, може малък замък
и мацките пищни да духат в мене пламък.
Кола с двеста коня от марка най-известна…
и в обществото висше с таланта си да блесна.

Да имам подчинени, що молят за съвети
и пачките да пръскам сякаш са конфети.
На масите сиви аз да съм кумир
и когато ходя, да правят ми шпалир.

С личности светски да търкам свойто рамо,
с тайкуни и монарси да другарувам само,
в кръгове избрани за мен да вдигат тост
и да се ласкаят, щом съм техен гост.


****

И тъй, с бохча на рамо, изпълнен с оптимизъм,
дойде  в страна далечна, преливащ от цинизъм.           
Работа не търся – цената си зная,
Офертите чакам, на вас ще го призная.        

Тук хората са прости, наивни и добрички
и щом ги позалъжеш, снасят ти парички.                  
Социалните грижи поеха ме завчас                                      
 и челото гордо в пот не бърша аз.

Поданството тука лесно ще го взема
и с въпроса визов решавам си проблема.
Пък живот и здраве, когато остарея,
с пенсийката скромна кротичко ще тлея.

Георги Гълъбов                                                                                                                                                             

© Георги Гълъбов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
  • Приятно тлеене! Поздравления за актуалния стих!
  • Този твой "шпалир" ме върна рязко
    в далечните ми стихотворни спомени!
    Усмихвай се, живей си, но и знай-
    не ще си VIP сега, а само в сънищата!
    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=60953
  • поздравявам те за интерпретацията на тази толкова любима тема
  • Байганьовщината сякаш е залегната в нашата народопсихология, за съжаление.
    Да се облагодетелствам, да не се прецакам, да мина метър, та дори и "не сакам аз да съм добре, а Вуте да е зле"!
    Поздрав за стиха, Жоро!
Propuestas
: ??:??