ВЪПРОС КЪМ ЛЕВСКИ
Да беше жив, какво би казал ти,
за туй, че твоят лик е по площадите?
За туй, че калят твоите мечти
и с името ти, хранят днес омразата.
Ти знаеш кървавия кръст на роба
и мрачните бесилки на тирана,
и писъците женски, в тъмна доба,
и не една девица поругана.
Но ти се бори не заради вярата
и не прокълна всеки мюсюлманин.
Живя за всички и умря за правдата!
За святата идея – да сме равни!
8 януари 1990 г.
© Румен Ченков Todos los derechos reservados