На цар Киро - от затворническата килия,
писмо написал - клетия циганин, Илия:
-Царю честити, помогни ми!
Тук съм аз от три години,
а има да лежа и още една -
за това, че за моите деца,
откраднах тавичка баклава.
Моля те, царю, ти ме избави,
при децата и жената ме върни!
Минало известно време,
отговор получил най-сетне:
-Първо Илийчо, хубаво се научи
и чак тогава братко, ти кради!
От затвора щом излезеш,
ела при мен и ще разбереш -
как се краде и забогатява,
и дрангола как се отървава.
Защото що нещо откраднах,
ала в затвора не влезнах,
даже ромски цар станах.
Ти си още аджамия братко,
не знаеш правилото златно -
За кокошка - няма прошка!
За милиони няма закони!...
========================================
1.дрангола - затвора
2.аджамия - неопитен
Забележка:Отговора на цар Киро се чете на шопски диалект
© Михаил Ангелов Todos los derechos reservados