28 may 2024, 21:27

Знанието 

  Poesía » Verso libre
149 0 0

Знанието

Знанието е светлина за действие,
За дела – смисълът на знанието
е в приложението. Садиш градина
грижиш се за нея, за малките
Дръвчета в нея.

Дланите на две ръце, събрани във едно
Знание-приложение, в съответствие
такова да се намират трябва тези
две неща - знание-семе и дървото,
що от него се явява.
Тогава –
Хармонията, пълнотата, радостта
Се раждат в човешката душа.
Пътища-пътеки, за потока
На живота пълноценен се прокарват.

Пътищата на живота те са всичко!
Различни те за всеки са, и за
Жизнените групировки. Моделите
Различни са – на живота смисълът
Един за всички е – удовлетворение
За душата, движение за духа,
Щастие за битието на човеците
Разумни, за всички същества
Живот. Животът дали е хубав
Или малко лош не важно е
В степен тъй голяма - плодоносен
Щом е - добър е той. Слава на живота.

Идеи в знанието се съдържат,
За очите - смисъл, за тялото – дела.
Щом ръце, краката действат
Плодове ще има – резултати.
Книги малко ти чети, филми гледай,
Но мисли на място първо за
Това, което в този миг около
Тебе се намира, картини са това.
На размишлението – за преживяне
„трева“ – а щом я има таз храна
Механизмът на живота ще се
Движи – той ще да душата твоя
Насити, духът ще възвиси, ще
Гарантира той нескучния и
Плодоносен твой живот.

В на живота дупките и „ямите“
Различни не стой ти дълго,
Изводите направи, осъзнай,
Какво сега ти се говори от
Картините, които гледаш.
В живота ли ги гледаш, в сън ли,
Прочел си нещо или гледал-слушал
Не е важно, а е важно истината
Да си казваш, да видиш мисъл
Нова, смисъл нов – за да ваеш
Ти кат скулптор образ, образът
На себе си и на живота красивата
Реалност.

Половината от всички същества
Твои са в живота, помагат в
Пътя твой. Сам не си. За съществата
Навни, за душите на заминалите
Хора, не забравяй, уважавай ги,
Почитай – те енергия ще ти дадат –
Вдъхновение – те са полюс на
Живота – другият е тук – във Яв.
Слава на света на Слънцето,
На Хорс – и слава на света невидим.

На живота стръмнините обикни.
Те са тренажьор, те са упражнения
На волята и на духа. Животът
Интересен правят и достоен.
Раждат уважение в теб, героя.
Познание за себе си те носят.
Среща с тебе, връзка с твоите
Помощници. Връзка с твойта
Група – с твоята войска – войник
И командир си ти. Труди се и
Сражавай. Водата обикни, земята.
Те ще ти в живота щастие дадат.

Прославяй боговете, дървесата
Обикни, знанието почитай, и
Действай в тяхно съответствие.
Цял и цялостен ти ставай и
Стани, за да на Земя-небе
Достоен станеш син. Слава на Велес.
И на този що с него и до него
Винаги стои и действа. Мечки, вълци
И животни най-различни – те са наши
Братя, и помощници са те.

Ура

Лесничея

© Леснич Велесов Todos los derechos reservados

Comentarios
Por favor, acceda con su perfil, para poder hacer comentarios y votar.
Propuestas
: ??:??