АКО БЪЛГАРИЯ ЗАГИНЕ
Слиза залез в китните градини
над Родината ще падне скоро мрак,
няма да се върне, който е заминал,
с радост да прекрачи бащиния праг.
Няма да се носи българската песен,
волно ще се лее чуждоземна реч,
ще се скрие в здрача пътят ни нелесен,
бранен от дедите храбро с щит и меч.
Само из Балкана буките вековни
с бурите ще вият сватбено хоро
и ще плачат скръбно грехове съдбовни
за предадено навеки родното гнездо.
А земята свята с прошка ще приеме
и дори разкаялия се беглец,
но обича тя децата си на стреме
с думи: Свобода или свинец!
© Мария Далакчиева Все права защищены