22 апр. 2020 г., 00:36

Басня за любовта и свободата 

  Поэзия
1134 0 6

Някога живяла малка птичка
с криле прекрасни, с бляскави пера,
създадена за волност, сам самичка
в небето да се рее... в свобода.

Сутрин се събуждала с усмивка,
посрещала със песните деня
и като всяка малка закачливка,
флиртувала с щастливата съдба.

Но случило се мъж я забелязал,
влюбил се, направо полудял,
със завист полетите наблюдавал
и тайно на духа ù завидял.

Решил капан потаен да заложи
и в клетка златна да я задържи,
за нея "с обич" дълго да се грижи
и Его-то си, с песни награди.

Затворил я... и хвалел се със нея,
(красив трофей за тежка суета).
А птичката във клетката линеела,
посървала и клюмвала глава.

Не пеела щастлива всяка сутрин.
Помръкнали очите от сълзи.
Перата погрознели и опърпани
загубили красивите лъчи.

Стопанинът я гледал със погнуса.
Изстивало любящото сърце.
А птичката умирала в покруса,
затворничка... с прекършени криле.

И в ден един, намерила смъртта си,
духът политнал в миг освободен.
Оставила във клетката страха си,
лош спомен от живота омерзен.
 

© Таня Мезева Все права защищены

Произведение участвует в конкурсе:

Човек се учи от що му се случи »

9 место

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??