От къде е ромския ми корен, аз не зная,
но зная,че моята родина е България.
Не, не отричам,че съм ром -
гордея се, че тук е моят дом !
Тук родих се и за пръв път проплаках!
Тук отворих очи и слънцето видях!
Хляба на таз земя ядох и пораснах!
и детство, безгрижно тук изживях!
В буквара нейното свято име сричах,
нейната прелестна хубост обикнах!
Мили са ми!...
Горите ù вековни, нивите ù плодородни,
райските красиви кътчета родни!
Ах, как възмущавам се и обиждам -
кажат ли ми,
че щом ром съм - не я обичам,
но аз във стихове ще я възхвалявам,
до сетен дъх любовта си към нея ще доказвам.
Знам в странство да живея - да ми се налага.
Сърцето ще ме тегли тука - там няма да остана.
България за мен е незаменима,
тя ми е мила, драга и свидна!
Не мога красотите ù без да виждам.
Въздухът ù благодатен без да дишам!...
Моя родна, хубава страна
само в теб се чувствам у дома!
© Михаил Ангелов Все права защищены