Недей изпраща поетите си на война,
защото теб обичат и за теб ще умрат!
И тогава в народа ти ще се появи тъга,
но със стиховете си ще останат всякога.
За теб Българийо умряха много твои поети,
скромни хора, българи понякога и напети.
Умряха гордо, загинаха за твоята свобода,
бориха се за теб, умряха с гордо вдигната глава!
Къде са твойте герой Българийо, синовете ти сега,
дори и някои твои поети наведоха своята глава!
В душите на българите ти има мъка и голяма тъга,
изчезнаха и усмивките по красивите им лица.
Погледни майко Българийо синовете си в очи,
за славната си история ти им разкажи, припомни
и те отново ще вдигнат горди своята глава,
ще продължат борбата си с врага на родината!
И поетите ти ще се събудят, ще се вразумят,
те са твоята душа и душата на твоя народ!
Със словото си ще протестират, ще възразят,
а народа ти ще строши веригите, тежкия хомот!
© Валентин Миленов Все права защищены