28 апр. 2007 г., 21:14

Цветни сезони 

  Поэзия
822 0 1
 Цветни сезони

Пр. Пролет, лято, есен, зима,

четири сезона има,

топло, жарко е през двата,

застудява по-нататък.


Зелена пролет


Пролет, уханна е тя,

с дъхави, пъстри цветя,

с меки, зелени треви

и  разцъфтели   гори.


Пр.1- Пролет  мила, животворна,

ти си толкоз неуморна,

флора, фауна  събуждаш,

всичко за живот възбуждаш!


Слънцето весело грей,

облаче бяло се смей,

пеят пойните птици,

мед събират пчелици.


Пр.1...............................


Синьо лято


Лято, горещо е то,

жътва е на полето,

сочни плодчета зреят,

зеленчуци едреят.


Пр.2 - Лято жарко, лято синьо,

ах, обичаме те силно,

щото галят ни вълните,

и ни срещат планините.


Полъхът на  морето

окрилява детето.

Сенките на гората

разтушават душата.


Пр.2...............................


Златна есен


Есен, от багри  е тя,

със многобройни цветя,

с жълто - червени бои

е разкрасила гори.


Пр.3 - Есен щедра, есен златна,

ти си толкоз благодатна,

всичко даваш за софрата

и подготвяш зимнината.


За децата -  салати

с пресни чушки, домати.

За мъжете - туршии

и най -пивки ракии.


Пр.3................................


Слагат се  във мазета,

вино, тънки мезета,

лютеница, сиропи,

мармалади, компоти.


Пр.3................................


Бяла зима


Бяла зима бяла пристига

и виелици вдига.

Сняг покрива житата,

заспиват  семената.


Пр.4 - Зимо бяла, зимо снежна,

молим те, бъди по-нежна,

та децата да се валят

на снега, да се пързалят!


Ски, шейни или кънки,

се изкарват навънка,

и големи, и  малки,

огласяват пързалки.


Пр.4................................


Много празници има

през студената зима.

Весело се живее,

пие се и се пее:


Пр. Пролет, лято, есен, зима,

четири сезона има,

топло, жарко е през двата,

застудява по-нататък.

© Даниела Челебиева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Това е песен, още не знам как да Ви предам музиката! На мене е любима, защото отразява света, в който пораснах! Надявам се да Ви хареса моята художествена картина и дано опазим природата и живота около нас!
Предложения
: ??:??