24 дек. 2023 г., 11:22

Дете във Витлеемското сено 

  Поэзия
120 3 2

ДЕТЕ ВЪВ ВИТЛЕЕМСКОТО СЕНО

 

Додето спи – уж, вестника чете,

или си сурка чехлите по пладне,

баща ми се превръща във дете,

наивно като Божието агне,

и – както цял ден гледа БТv

във кротката си бархетна пижама,

все по-навътре в себе си върви,

все по-далеч от мене и от мама,

понякога в добрите му очи

като че ли сълза за мен се сцежда? –

и в този миг Вселената мълчи,

събрана във една сълза надежда,

сегиз-тогиз ме вика: – Я, ела,

и затвори вратата, че ми духа! –

и го завивам с две одеяла,

и върху тях намятам и кожуха,

не го вълнува „Формула едно”,

ни сериалите с индийски драми...

 

Дете във Витлеемското сено,

това е, всъщност, моят Бог! –

баща ми.

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Весели празници, Валери! Желая ти най-хубавите неща да получиш на Коледа - здраве, щастие, удовлетворение и всичко това за цял живот!
  • все по-навътре в себе си върви,
    все по-далеч от мене и от мама,

    Велика образност, Валюше, такава дълбочина!
Предложения
: ??:??