3 апр. 2019 г., 22:49

Гостът 

  Поэзия » Свободный стих
960 5 6

Къде са границите и къде е краят

на чувството, достойнството, честта?!

                                  Мариана Бусарова

 

 

Душата ми понякога е сълза солена

в окото всевиждащо на Всемира.

Тогава без думи някой ми нашепва:

„Пътят към Истината все криволичи,

 

лъкатуши той през сърца припознати,

с които съдбата ни среща и разделя.

Днес си по-знаещият – учиш другия,

утре си ученикът с урока ненаучения.

 

Във вярност се кълне често грешникът,

за чест разпалено пледира безчестният.

Току-виж пък за патриот се е изтипосал

оня – продалият себе си, род и родина.

 

Заробеният не от една страст грешна,

отдавна забравилият пътя към храма,

вменява си ролята на поредния гуру,

уж от демони душите ни ще избавя.

 

Имат си някои хорица лица безброй,

ала не знаят кое от всичките е тяхното.

Смехът ехиден и радостта на Егото им

корени са впили в лъжи и притворство.“

 

Кого ли поканих днес да погостува

на сълзицата моя – горчиво-солена?

Вярно ли е, че не среща по пътя си

войнстващи със себе си помиреният?

 

Ако спра да дишам – ще издъхна.

Ако ли спра да пиша – ще загина

в отложената безсловесна битка

за честта човешка, гниеща в тиня.

 

Самадхи

 

Помествам тази творба в подкрепа на позицията на Мариана Бусарова. Не съм прочела произведението, предизвикало нейното възмущение. Изразената от мен позиция тук е принципна, тъй като не само в този сайт съм срещала "творчески изяви", в които  липсата на мяра и граници в себеизразяването граничи с пошлост,  за мен, неприсъщи за една духовна личност, създаваща културния облик на своето съвремие. 

 

© Гюлсер Мазлум Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??