Жената на брега
Брегът скалист... Вълните...
И вятърът, и тя –
Жената на скалите
стояща в утринта...
Тя бе с невероятно
изящна красота,
че вятър див внезапно
се с нея заигра́...
Извивайки торнадно
той роклята ѝ там –
божественото тяло
за миг превърна в храм,
на нежните стихии,
които във Страстта
божествен огън крият
в жарта- за Вечността...
А как Жена такава
на този бряг скалист –
безумец би оставил
в страстта си напорист...
Дори и Океана
в мигът за малко спря
и после без покана
се диво заигра́...
И вятърът тогава
уплашен занемя́,
но хукна да разправя
по Цялата земя...
... А там стои́ Жената
на този бряг скалист
и гледа в необята
след утринният бриз...
Където към Безкрая
от лудост обладан –
един безумец плава
към Онова „натам“,
където ветровете
играейки с вълни
се блъскат в бреговете
и бурите са с дни...
... А кой Жена такава
трептяща като лист –
би в утрото оставил
на този бряг скалист!...
Но все ще дойде време
да затъжи́ за бряг
и с вятър той ще дреме –
в увисналия флаг...
... А в онзи ден когато
се извърти́ Кръга –
и кротко във тъгата
си спомни за брега,
и затъжи́ безкрайно
за чудната Жена
там ще го грабне трайно
нов вихър – към Дома́...
... но минал на Живота
през не единствен трус –
ще хвърли тъжна котва
на бряг познат, но пуст...
... Глупец се би надявал
във плен на лудостта –
една Жена такава
да чака в самота́!...
11.11.2021.
© Коста Качев Все права защищены