Ловджиите двамина са във село.
Ангар е, както винаги, начело, но фенове по-много Кънчо има – той лъже не за двама, а за трима! А и речта му е така цветиста –
нанизва думите като мъниста. И разказите си нормално уж започва, но все ги свършва до "с червена точка“.
Каручки Кънчо в селото продава. Пред кръчмата, „на паркинга“ ги построява, и като влезе, та ги заразправя - за работата си съвсем забравя. Седят край него хората, и пушат, но са наострили уши, и слушат. - Явила се бе във Маймунци мечка. Но не нормална мечка, а стръвница. Започнала със ягнета, с овчици, с теленца, после с крави, с биволици. И дойде кметът им. Бай Кънчо, каже, ще те помоля да не ми откажеш! Да може пет-шест дена да не пиеш! Таз мечка можеш само ти да я убиеш! Започна с яренца, с кози, с овчици, че после крави, после биволици…. Добре. Намерихме едно теленце. Завързах го с конопено въженце за един дрян в Дълбоката падина. Знам – мечка има ли, оттам ще мине. И заредих чифтето с бренекето, и легнах в едни храсти зад дерето. По едно време замуча телето, започна да се дърпа на въжето, ама така се дърпа – ще го скъса! И идва мечката - да го разкъса! Ама мечок огромен, великан! Главата му – като голям казан. С едни големи и космати лапи. С широки нокти, сякаш са лопати…. И аз съм се прицелил, с бренекето, зад плешката му, точно във сърцето. И тук, внезапно, като от небето, една муха на мушката ми кацна! Кацнà мухата, вдигна си краката, и почна да си чисти с тях крилата. Тук някой се извикал от вратата: - Къде е Кънчо? Имаш мющерия!
Излизай, бричките да му покажеш, а после случката ще доразкажеш! Излязъл Кънчо. Пазарлъци, разправия … То иначе не става търговия. Но справил се, печалбата прегърнал, и предоволен в кръчмата се върнал. И там му казват: - Много се забави! Как свърши всичко? Ти какво направи? - А докъде бях стигнал, че забравих? - Додето тя си вдигнала краката. А той забравил, че говорел за мухата. - Награбих я, набързо я оправих, и там, на мястото, си я оставих! |
© Ангел Чортов Все права защищены
И на тебе благодаря, Мариан, за прочита и коментара!
Радвам се че и ти харесваш вица, Куш! Един виц, разказан в рими, обикновено е един лошо разказан виц. Но от друга страна разказването му в рими допринася за популяризирането му; особено за вицове, разказването на които в "натурален" вид в изискани компании е неприлично.