Криворазбраната религия
Какво разбира днес човекът,
когато кажеш му: „Христос”?
Какъв в главата му е екът
от този лесен уж въпрос?
Той навярно се обърква,
щом на питането пробно
ще отвърне: „кръст” и „църква”
или нещо тем подобно.
Това ли е желал
Исус да ни проводи?
Да свързват него сал
със сгради и синоди?
Така оприличават
Христовото учение
и, без да осъзнават,
се носят по течение.
Течение далече
от светлите слова,
а точно то им пречи
да чуят онова,
което да ги светне
във делото му свято
и видят в него сетне
заровеното злато.
А може то при всеки
доброто да изложи,
когато даже леки
усилия положи.
Но не!Човек е свикнал
да пали в църква свещи,
да мисли се за вникнал,
понеже в тон ги плещи
с оная „божа” гнилост,
в раса и калимявки,
която с хорска милост
устройва си гощавки.
А щом пък и снабден е
с икона или кръст
и пада на колене -
е вече с НЕГО гъст.
Ония, що на вещи
се кланят и обичат
да палят идол свещи,
се фенове наричат.
„Добро”, „любов човешка”
са станали аскети,
защото, няма грешка,
сменени са с предмети.
Та светлата доктрина,
оттук-оттам въртена,
след толкова години
е веч изопачена.
В душата точно ТОЙ
стреми се да проникне
и всичко там в застой
свободно да избликне.
Всичко хубаво, красиво,
всеки лъч на доброта,
всичко радостно и живо,
всеки брат на любовта.
Векове преди Христа
на това е учил Буда,
отървал се от пастта
на околната заблуда.
Учителите двама
не могат да успеят
прекрасната програма
в главите да налеят.
В глава не се набива,
там се ражда и расте,
а узрее ли, отива
пак у нашето сърце.
Казвам „пак”, защото зная,
че е властвала у нас,
като малки тя била е
пътеводният ни глас.
Ето, в края аз се спирам
на дежурната подкана,
във която апелирам
за започване промяна:
Събудете се бре, люде!
Двайсет века вече спите!
Стига толкова заблуди!
Стига вярвахте в лъжите!
Стига култове, метани!
Чуйте ТЕ какво говорят!
Нека то ви кредо стане!
Нек' очите ви отворят!
© Марин Цанков Все права защищены
"Не си правете идоли и не им се кланяйте!
Старозаветно някак звучи. "
Но не разбирам кое му е старозаветното, като сам Христос е казал нито една йота, нито една точка ще се промени от закона. Той е дошъл, за да бъде жива жертва, а и да опази закона. Да неведоми са пътищата Божии но все пак имат няколко правила неотменни са те!