На този ден почитаме Лазар Светия,
верен другар на Иисус, той го спасил.
Изтръгнал го от смърта, подарил му живот,
и повярвали хората, и последвали своя Бог.
Младите моми станали сутрин рано призори,
красиви,облечени в народни носии лазарки.
Берат красиви цветя и правят хубави венци
и украсяват с цветята своите дълги коси.
После заедно момите хванали се за ръка,
обикалят къщите и пеят песни от душа.
Песни за здраве, щастие на хората и късмет,
за дома им да има плодородие и берекет.
Този хубав празник предвестник е на пролетта,
на него ерген момък търси своята мома.
Тя трябва да е лазарка да стане негова жена,
да я поиска, да се обичат и заведе у дома.
© Валентин Миленов Все права защищены