Feb 4, 2022, 10:10 AM

Лазаров ден 

  Poetry » Phylosophy, Civilian
292 0 4

              Лазаров ден

 

На този ден почитаме Лазар Светия,

верен другар на Иисус, той го спасил.

Изтръгнал го от смърта, подарил му живот,

и повярвали хората, и последвали своя Бог.

 

Младите моми станали сутрин рано призори,

красиви,облечени в народни носии лазарки.

Берат красиви цветя и правят хубави венци

и украсяват с цветята своите дълги  коси.

 

После заедно момите хванали се за ръка,

обикалят къщите и пеят песни от душа.

Песни за здраве, щастие на хората и късмет,

за дома им да има плодородие и берекет.

 

Този хубав празник предвестник е на пролетта,

на него ерген момък търси своята мома.

Тя трябва да е лазарка да стане негова жена,

да я поиска, да се обичат и заведе у дома.

 

 

 

© Валентин Миленов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??