Край малък, скален остров
със стръмни брегове,
в дълбока, тъмна пропаст
сред синьото море
живееше разбойник
на мрака господар!
Хищен, зъл побойник -
голям, червен Калмар!
От него всички миди,
звезди и мекотели,
ята с безброй скариди
и рибки черно-бели
се криеха в морето
в дълбока пещера,
на дъното, където
не стига светлина!
И там, почти случайно
край каменния бряг,
един голям бозайник,
с Калмара вечен враг,
заплува сред вълните
с невиждан апетит!
Косатка - ненаситна -
опасен, хищен кит!
Тя, с остър нюх подуши
червеният Калмар -
Едно прекрасно суши
и вкусен морски дар!
Започна да преследва
горкото мекотело,
до дупка да го следва
по стъпките умело.
Но Калмарът беше хитър
и много врял-кипял!
Под вълните, на открито
бе много бой изял!
На дъното се спусна,
закрачи с пипалата,
мастилен облак пусна
и скри се в пещерата.
Но умната Косатка,
го последва под вода,
тя мушна си главата
сред самата пещера!
А там съзря скариди
до малък розов рак,
и много черни миди
сред вечен полумрак!
Строи ги до стената
и поиска да разкрият:
Къде из тъмнината
калмарите се крият?
Но, дребните скариди
и розовите раци,
мълчаха като риби
под дългите мустаци!
От тях никой не предаде
червеният Калмар,
и Косатката изяде
сред бездната шамар!
Тя - перката изправи
над сините вълни
и калмарите забрави
сред тези дължини.
И на дъното настана
всеобща веселба,
а Калмарът бързо стана
за пример под вода!
Той мигом участта си
започна да променя,
и боята по гърба си
от червена на зелена!
Набързо сам се справи
с характера си лош!
И разбойника забрави
на празничната нощ!
Юри
Йовев
Юли 2019 г
© Yuri Yovev Все права защищены
Липсва ми мелодиката в днешните стихове ... а от твоите струи такава ...
Не е нужно да ми отговаряш ... )))
Здраве ти желая!