10 авг. 2013 г., 08:49

Лясково-Пловдив и Лясково-Девин 

  Поэзия » Другая
710 0 1

На две села подобна е съдбата -

от векове са гушнати  във планината!

Една история са споделили,

традиции еднакви съхранили,

 

 

закрилят ги Родопите красиви,

корави хора там са се родили!

Девствена гора, ливади пъстри

и жители с отрудени, дебели пръсти,

 

 

но със сърца големи и спокойни,

като песните им бавни и гальовни!

Гостоприемни са и всеотдайни,

посрещат винаги  с блюда  омайни!

 

 

 Живота си са вплели във шевици,

с гайтан и сърма везали терлици!

Сукмани приказни, носии цветни

спасяват бит, душевност, дълголетни!

 

 

Зелени борове и камъни побити,

гори прибрали птици гласовити,

хлад и музика навсякъде се леят,

бели агънца в кошари блеят!

 

 

Фамилии еднакви притежават,

имена на местности се доближават,

мелодия на чанове и гайди те обичат

и... Лясковлии се наричат!

 

 

 

 

Двете села имат една история, но поради причини от историята се разделят, но запазват фамилии, имена на местности и т. н..

     

© Костадинка-Коце Танчева Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??