22 авг. 2015 г., 20:02

Мечтай, приятелю 

  Поэзия » Юмористическая
699 0 6

               Мечтай, приятелю

   /автопсихотренинг/

 

Когато нещо си разстроен, или студено е у вас,

когато шета из простора с дъха си северния мраз,

недей да гледаш изпод вежди - като навъсен ученик,

да се вайкаш и нареждаш като загазил веч старик!

 

Недей, приятелю, послушай, глупост ще е туй, тъй знай!

А глупостите ни човешки - нали ги знаеш - нямат край!

 

Какво ли - питаш ме - да сториш - като всичко ти тежи?

Не се отчайвай! Що говориш? Я на кино ти иди!

 

Или... почакай! На лошото сложи му край!

Как ли? Много просто. Помечтай!

 

Да, приятелю отчаян! Мечтай по простому - човешки!

Или по-точно - по младежки.

 

Всичко да е в розов цвят, да ухае на липи....!

И от довчерашния свят ще няма, братко, и следи!

 

Разбра ме правилно, нали и вярвай ми аз имам право,

но и мене ми тежи - нещо тук ме гложди здраво!

Мечтите - пътеводители човешки понякога допускат грешки!

Например - влюбен си! Прекрасно! И мечтите тъй в захлас редиш унесен

дори във час, урока ти се струва песен!

И летиш и се възнасяш, и с нежни влюбени очи

името и произнасяш, а сърцето ти гори!!!

 

До тук добре. Но ''твойта'' Долцинея мила -

цветът на твоите мечти, на магаре се качила -

подир Санчо веч търчи!

 

А ти убивай великани, пленявай вражески войски 

и за подвизи недомечтани мемоари си пиши....!

 

Де истина, де малко фалш оформихме ''мечтите''. Край!

А ти, приятелю, мечтай!

Мечтай, но твърдо и ДОКРАЙ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Георги Минчев Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • Чудесна поетичност с препратки към други литературни творби, наистина с голямо майсторство!
    Поздравления!
  • Възхитително. Толкова е добре написано... С радост да си го чете човек...а и да открива и себе си в него
  • Идвам да помечтаем в сегашно време!...
  • ...сърдечно Ви благодаря Руми и Лейди...Това пак е усмивка от старите ленти от далечната ми младост....
  • "А ти, приятелю, мечтай!
    Мечтай, но твърдо и ДОКРАЙ!"
    Ако сме твърди и упорити във всяко едно начинание от живота и всичко довеждаме до край, света би се превърнал в едно доста по-спокойно и хубаво място! А що е отнася до мечтите, те ни дават криле!
    Поздрав и много сбъднати мечти ти пожелавам, Георги!
Предложения
: ??:??