Понякога заставах на моста.
И дълго се взирах оттатък.
Реката беше мътна и дълбока.
Мостът бе въжен и се клатеше.
От вълните ми прилошаваше.
Краката ми се подкосяваха.
Дървеният мост ме подканяше.
Мисълта ми се вцепеняваше.
А отсрещният бряг ме зовеше
Като сирена – давещ се моряк.
Тая река, макар дълбока да беше.
Все някога щях да я прекося.
Тогава неизбежно виждах него:
Слаб, черен, с вечния фас в устата –
Все така накуцваше с левия крак.
И за поздрав повдигаше шапка.
Колко пъти заставах на тоя мост?
Колко пъти не посмявах да продължа?
Мостът е нестабилен и адски се клати...
Но по-страшното е на отсрещния бряг.
Подай ми ръка, за да продължа.
Преведи ме през моста, дядо!
Ти отдавна си на далечния бряг –
Не оставяй да ни дели реката!
Затварям очи и тръгвам напред.
Смело крача по гнилите дъски.
Дядо ми маха с шапката отсреща.
Още крачка-две и ще съм при него!
И заклащат се въжетата страшно.
И разпадат се престарелите греди.
И аз спирам... И плача... И падам...
И се събуждам в болка и сълзи.
Останах и тоя път на същия бряг.
Чакаш ли ме, дядо, отсреща, кажи?
Ще мина ли скоро по въжения мост?
Или животът дълго тук ще ме държи?
© Ваня Накова Все права защищены