1 июн. 2015 г., 00:02

Насаме със себе си 

  Поэзия » Гражданская
420 1 1

А САМЕ СЪС СЕБЕ СИ №2

                /поема/
 

2//.       Навсякъде ли по земята,

 

се срещат хора като нас,

 

които всекиго премятат,

 

и дебнат своя кобен час?

 

 

 

И с лакти пътя си прокарват,

 

докато нейде се  качат

 

и след това ти пръст показват,

 

доде съвсем се провалят.

 

 

 

И хванат ли се на хорото,

 

започват жадно да крадат,

 

забравят времето си  кротко

 

и гледат да си отмъстят!

 

 

 

Не се нуждаят от системи,

 

от законност и от ред…

 

Тук никой риска не поема

 

а чака само той... рушвет.

 

 

 

И всеки, който е пред тебе,

 

на  мушката ти все стои…

 

Научен си така от бебе,

 

и то до гроба в теб стои!

 

 

 

И със годините пораства.

 

От вътре злото те яде.

 

И цял живот над тебе властва

 

и от душата ти краде!

 

 

 

За другите страни не зная,

 

живеят ли пороци там,

 

аз мога само да гадая...

 

Но за на`ште ме е срам!

 

 

 

Осъждам нравите балкански,

 

и за това, че няма ред,

 

за нищо, че пищиме кански,

 

и че не гледаме напред!

 

 

 

Че чакаме какво ще стане…

 

А ние се въртим във кръг.

 

Акъла тук - не е имане,

 

а добротата е - недъг!

 

 

 

О, грубостта е с пълна сила!

 

Съвестта е под тезгях!

 

Честта ни нейде се е скрила…

 

А лъжата не е грях.

 

 

 

От туй, за да се отървем

 

ни трябва време и акъл.

 

А инак, дявол да го вземе,

 

ще си останем в света зъл.




© Христо Славов Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
  • За съжаление се срещат такива хора навсякъде по света и на всяка крачка. Поздраления за стихчето!
Предложения
: ??:??