Има ли теглилки за най-важните неща?
За истина и съвест, чест и достойнство?
Не премерим ли до грам изсулени слова,
зъзнем и мръзнем и под вълнена завивка?
Често зад име нашумяло и прославено
съвест съвсем изпосталяла се спотайва,
а след думите гръмки за вечно обичане
добавяме в азбуката и безгласна буква.
Достойнството ли? Как да го измерим?
Везната чужда дали е точна и изправна?
Себеобичането в страст щом се изроди,
догаря надеждата за споделени пътища.
За радост и за святост, както и за мъката,
мерни единици няма, нито пък теглилка.
Колко е вместимостта на душата човешка?
Тонове понякога тежат скръбта и болката.
Зеници от бодили остри можем да опазим,
а Духа в пранги окован как ли да го видим?
Подменяме я целта – истинската на живота.
Измерима ли е тя с видими и делими неща?
Samadhi
© Гюлсер Мазлум Все права защищены