4 мар. 2024 г., 08:17

Последните ми 10 кинта в джоба 

  Поэзия
139 2 4

ПОСЛЕДНИТЕ МИ 10 КИНТА В ДЖОБА

 

... започнах пестеливо да живея – от благите съблазни се лиших –

ни ямбът, ни дактилът, ни хореят ми носят някой лев за всеки стих,

с последните пет лева в портмонето на мама купих шепица цветя,

с две думи съм щастливец общо взето, че из прекрасни сънища летя,

щом вечер седнем с моите авери – да пийнем бира-две – или мавруд,

те спряха да ми казват: – Ей, Валери, я спри се вече с тоя адски труд!

 

Как да се спра? – и моят телевизор не ми предсказва по-добър живот.

Поне да беше Раят по-наблизо? – че там да кацна! – на автопилот.

Съседката ми вчера – баба Дора, ми рече: – Я́ла тука бре, келеш! –

нацепих ѝ кубик дърва на двора – и тя ми даде десет кинта! – кеш.

Дори ми сипа купичка от боба, и хлебецът ѝ беше страшно мек.

С последните си десет лева в джоба живея! – най-богатият Човек.

 

© Валери Станков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??